Ψωρίαση

Νέα Βιολογική θεραπεία για καθαρό δέρμα και υγιείς αρθρώσεις
Δρ. Μασούρη, η ειδικός σε θέματα Ψωρίασης δέρματος

Σήμερα διαθέτουμε μία φαρέτρα θεραπευτικών αγωγών που περιλαμβάνει και βιολογικές θεραπείες.

Οι βιολογικές αυτές θεραπείες συχνά οδηγούν σε πλήρη κάθαρση του ψωριασικού δέρματος, χορηγούνται από το στόμα ή με ενέσιμη μορφή υποδορίως και με συχνότητα από μια φορά εβδομαδιαίως μέχρι και μια φορά ανα τρίμηνο. 

Ο ψωριασικός ασθενής μπορεί πλέον να απολαύσει ένα καθαρό δέρμα και να ‘ξεχάσει’ την ψωρίαση αφού η συχνότητα των θεραπειών δεν επιβαρύνει καθόλου την καθημερινότητα.

Η Δρ Μασούρη έχει διατελέσει στέλεχος του ιατρείου ψωρίασης του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός για 10 έτη  και στη συνέχεια  ακαδημαϊκός υπότροφος στο αντίστοιχο ιατρείο στο νοσοκομείο  Αττικό,  έχει διαχειριστεί πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών με ήπια, μέτρια και  σοβαρή ψωρίαση. Ως ένδειξη της εμπειρίας της σε αυτό το νόσημα, συμμετέχει σε νέες κλινικές μελέτες που αφορούν νέα φάρμακα στο πεδίο της ψωρίασης.

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια δερματική πάθηση, μη μεταδοτική αλλά με μία ιδιαίτερη επίπτωση στην ψυχολογία των ασθενών λόγω της ερυθρότητας και της απολέπισης των εξανθημάτων της. 

Στη διαχείριση του νοσήματος είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου για τη μείωση τόσο της φλεγμονής όσο και την αντιμετώπιση των συννοσηροτήτων.

Σήμερα διαθέτουμε μία φαρέτρα θεραπευτικών αγωγών που περιλαμβάνει και βιολογικές θεραπείες.

Οι βιολογικές αυτές θεραπείες συχνά οδηγούν σε πλήρη κάθαρση του ψωριασικού δέρματος, χορηγούνται από το στόμα ή με ενέσιμη μορφή υποδορίως και με συχνότητα από μια φορά εβδομαδιαίως μέχρι και μια φορά ανα τρίμηνο. Ο ψωριασικός ασθενής μπορεί πλέον να απολαμβάνει ένα καθαρό δέρμα και να ‘ξεχάσει ΄την ψωρίαση του, αφού με τις αραιές δόσεις δεν επιβαρύνει καθόλου την καθημερινότητα του. 

Η ψωρίαση εμφανίζεται στο 2-3% του πληθυσμού σε διάφορες μορφές, με πιο συχνή μορφή την ψωρίαση κατά πλάκας, που αντιστοιχεί στο 80% περίπου των περιστατικών της νόσου. 

Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται πιο συχνά είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και ο κορμός. Συχνή δε είναι και η εμφάνιση της ψωριασικής αρθρίτιδας (σε ένα ποσοστό της τάξεως του 30%), η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο και προοδευτικές αλλοιώσεις στις αρθρώσεις. 
Η γρήγορη έναρξη της θεραπείας σταματάει τις μόνιμες βλάβες της ψωρίασης.
Αν η ψωριασική αρθρίτιδα δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση ή καταστροφή των αρθρώσεων και αναπηρία.

Παρατηρείται συχνά, ειδικά στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, η συνύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία και κοιλιακή παχυσαρκία). 

Επιπλέον, η σοβαρή ψωρίαση συσχετίζεται σημαντικά με αυξημένη προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα μυοκαρδίου κ.ά.) ενώ ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος σε νεαρά άτομα με σοβαρά περιστατικά ψωρίασης. 

Τα πρώτα συμπτώματα της ψωρίασης και της αρθρίτιδας δεν είναι πάντα τόσο βοηθητικά. Ωστόσο επειδή στο ιατρείο διαχειριζόμαστε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών μπορούμε να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε κατάλληλα τους ασθενείς μας.